Göz ardı nasıl yazılır?
Doğru kullanım: Görmezden gelmek.
Göz yaşı nasıl yazılır TDK 2024?
Dilimizde bu kelime “tear” olarak birlikte yazılır. Bu kelimeyi “tear” olarak ayrı ayrı yazmak doğru değildir. Yazım hatalarından kaçınmak için kelimeleri birlikte yazmanız gerekir. Yazım hatalarından kaçınmak için TDK yazım yardımcısını kullanabilirsiniz.
Ardı nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre “ardı sıra” kelimesinin doğru yazımı “ardı sıra”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Göz altı neden ayrı yazılır?
Sonuna alt, üstün, üstünler sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belli bir yeri ifade etmeyen birleşik sözcükler bir arada yazılır: altı ayakaltı, altı bilinçli, gözaltı, bilinçaltı; akşam, yolda, tatilde, gerçeküstü, öğleden sonra, sıra dışı, öğle vakti, suçüstü, yüzüstü; akşamleyin, yürüyerek vb.
Göz ardı neden ayrı?
Türkçe’de “gözardı” ifadesi çok sık kullanılır. Bu ifade bir durumu önemsizleştirme veya önemsememe duygusuyla kullanılır. Türk Dil Kurumu’nun belirlediği Türkçe sözlükteki yazım kurallarına göre “gözardı” kelimesinin doğru yazımı ayrı ayrı “gözardı”dır.
Art arda nasıl yazılır TDK?
Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.
Göz yaşı mı göz yaşı mı?
Kelime daha çok “gözyaşı” olarak bilinse de Türk Dil Kurumu doğru yazımı “gözyaşı” olarak bildirmiştir. TDK’ya göre ise kelimenin doğru yazımı “gözyaşı”dır.
Peşi sıra nasıl yazılır?
8. “Dış”, “dahili” ve “seri” kelimelerinden oluşan bileşik kelime ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, anakronik, dinsiz, yasadışı, alışılmadık, kanunsuz; ceviz içi, hafta içi, yerli; ruh sırasına göre, birbiri ardına, izleyen, yanında vb.
Yüz yıl ne zaman ayrı yazılır?
Türk Dil Kurumu’nun resmi açıklamalarına göre, “yüzyıl” kelimesi birlikte yazılmıştır. “Yüzyıl”, bir kişinin yaşadığı bir yüzyılı veya zaman dilimini ifade eder ve bazen kısaltılmış bir biçimde kullanılabilir.
Çiğ köfte nasıl yazılır?
TDK’ya göre çiğ köfte kelimesi yan yana yazılamaz. Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır. Ayrı ayrı yazılsa bile iki kelime tek bir anlama gelir.
Yeşil zeytin nasıl yazılır?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirildi, “mütevelli” yerine “mütevelli” kullanımı kabul edildi ve “yeşil zeytin” yerine “yeşil zeytin” kullanımı kabul edildi.
Öngörü nasıl yazılır?
Türkçe yazımı sıklıkla karıştırılan bazı kelimeler vardır. “Foresight” kelimesi bu kelimelerden biridir. Peki, doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre, yanlış kullanımı “pre-sight” olan kelimenin doğru kullanımı “pre-sight”tır.
Kuru yemiş nasıl yazılır?
“Nuts” nasıl yazılır sorusunun cevabı: Bu durumda, kelimeyi “Nuts” olarak yazmak yanlıştır. Kurutulmuş meyve kelimesinin doğru yazımı ayrı olarak “Dried fruit” olmalıdır.
Böbrek üstü nasıl yazılır?
9. “Altında” ve “üstünde” sözcükleriyle oluşturulan ve belirli bir yeri belirten bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: deri altı, su altı, yeraltı, yüzeyin altında; adrenal, apeks (en yüksek nokta) vb. 10.
Hafta içi nasıl yazılır?
TDK’nın tanımladığı şekliyle “hafta sonu” kelimesinin doğru yazımı “hafta sonu”dur. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım hafta içi günlerini ilgilendirir.
Gözardı nedir?
“Göz ardı etmek” terimi bir durumu görmezden gelmek veya umursamamak anlamına gelir.
Göz göze nasıl yazılır TDK?
İsim hâli ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, elden ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yandan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, gün be gün, içten, yıl be yıl; başa baş, başa baş (ölçü), dişe diş, göze göz, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Yurt dışı nasıl yazılır?
“Yurtdışı” kelimesi Türk Dil Kurumu (TDK) kurallarına göre ayrı yazılır. Bu nedenle “yurtdışı” kelimesinin doğru yazımı “yabancı”dır. “Yabancı” olarak yazılması yanlıştır. Yurt dışı deneyimi birçok yönden kişisel ve mesleki gelişim için fırsatlar sağlayabilir.
Canı gönülden nasıl yazılır TDK?
Samimiyetle, çok memnuniyetle, bütün kalbiyle anlamında kullanılır. Bu kelime sıklıkla “bütün kalbiyle” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımda çekince olmamalıdır.