Çalışma Bakanlığı neyi denetler?
Ülkemizde işyerlerinin denetimi esas olarak devlet tarafından yapılmaktadır. İş Kanunu’na göre devletin çalışma hayatına ilişkin mevzuatın uygulanmasını denetlemesi, izlemesi ve kontrol etmesi öngörülmüştür. Ayrıca denetimden sorumlu makam Çalışma Bakanlığı’na bağlıdır.
İş güvenliği denetimini kim yapar?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri, 2002/2 sayılı İTC Genelgesi esas alınarak teftiş (şikayet) denetimi yapmaktadır. Genelgeye göre, teftiş gerektiren başvurular aylık çizelgeler halinde bir ay önceden müfettişlere iletilmektedir.
Devlet kurumlarını kim denetler?
Sayıştay; uluslararası örgüt ve kuruluşların hesap ve işlemlerini, anlaşma veya antlaşmalarda yer alan esaslar çerçevesinde denetler.
Kamu kuruluşlarını kim denetler?
Ayrıca Sayıştay, mahalli idarelerin hesap ve işlemlerini denetler ve nihai kararını verir. 5018 sayılı Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun, Sayıştay’ı tek dış denetim organı olarak belirlemiştir.
SGK denetimde nelere bakar?
Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK), sosyal sigorta sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak, çalışanların işyerlerindeki sosyal sigorta haklarını korumak ve işverenlerin mevzuata uygun olarak yasal yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini denetlemek amacıyla denetim ve soruşturma yapabilir.
Çalışma Bakanlığı neye bakar?
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren ve çalışma ve sosyal güvenlikle ilgili konulardan sorumlu bakanlıktır.
Müfettiş neye bakar?
Müfettiş kimdir sorusuna kısaca bağlı kuruluşlardaki tüm operasyonları kontrol eden kişi olarak cevap verilebilir. Müfettişin görevleri çok çeşitlidir. Kurumlarda çalışan tüm çalışanların görev ve sorumluluklarını izleme yetkisine sahiptir. Ayrıca yapılan tüm iş ve operasyonları kontrol eder.
İş güvenliği uzmanını kim denetler?
Bu görev, ihtiyaca cevap verecek yeterli sayıda ve özellikte olmak üzere teftiş ve gözetim yetkisine sahip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yürütülür.
Denetleme işini kim yapar?
Denetçiler, özel veya kamu kuruluşlarında; şirketin kanun, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu veya özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, denetimleri gerçekleştirir ve gerekli raporları hazırlar.
Sayıştay neyi denetler?
Sayıştay, denetimi altındaki kamu idarelerince yürütülen işlemlere ilişkin kayıtları, malları, malları, işleri, faaliyetleri ve hizmetleri, atanmış bilirkişileri vasıtasıyla, yerinde ve işlem ve olayın her aşamasında denetlemeye yetkilidir.
Cumhurbaşkanını kim denetler?
Anayasaya göre, Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Anayasaya şekil ve içerik bakımından uygunluğunu denetler (m. 11).
DDK neyi denetler?
Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne bağlı tarafsız bir denetim organı olarak Devlet Müfettişliği’nin amacı, idarenin faaliyetlerinin yasalara uygun, düzgün ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı’nın anayasal görevlerinin bir kısmını bu organ aracılığıyla yerine getirdiği söylenebilir.
Memurları kim denetler?
Sayıştay’ın görevleri. Kamu idarelerinin mali faaliyetlerini, kararlarını ve işlemlerini hesap verebilirlik çerçevesinde inceler ve sonuçları hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne doğru, yeterli ve zamanında bilgi ve rapor sunar.
Özel sektörü kim denetler?
Yönetmelik kapsamında denetimi gerçekleştiren kamu kuruluşu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır (“Bakanlık”). 6335 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önce, yeni TTK’nın 210. maddesinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na yapılan tüm atıfların Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nı ifade ettiği kabul ediliyordu.
Belediyeyi hangi kurum denetler?
Belediyelerin dış denetimleri Sayıştay tarafından yapılır, illerin özel idareleri de öyle. Ayrıca belediyenin mali işlemler hariç idari işlemleri, idarenin yasallığını ve bütünlüğünü sağlamak için İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenir.
Bakanlık müfettişleri neye bakar?
Müfettiş, bağlı olduğu kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlar veya yöneticiler hakkında soruşturma açabilir. Tüm soruşturmalarını bir raporda özetler. Bu raporu kurumun en üst yöneticisine sunmakla yükümlüdür.
Çalışma ortamı denetiminin amaçları nelerdir?
İşyerinde çalışma ortamında çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından tehlike ve risk oluşturan çeşitli madde ve etkenlerin varlığını saptamak, düzeylerini ölçmek ve gerektiğinde kontrol altına almak amacıyla yapılan faaliyetlerin tümüne ‘çalışma ortamının izlenmesi’ denir.
Çalışma Bakanlığına şikayet nasıl yapılır?
Çalışma Hayatı İletişim Merkezi “ALO 170”i günün 24 saati, haftanın 7 günü arayabilirsiniz. İletişim merkezimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından sağlanan tüm hizmetler hakkında bilgi ve çözümler sunar.
SGK müfettişi neyi denetler?
Kurumun merkez ve taşra teşkilatı ile personelinin idarî, malî ve hukukî işlemlerini denetlemek, araştırmak ve soruşturmak, ayrıca Sosyal Güvenlik Mevzuatının verdiği yetkiye dayanarak Kurumla sözleşme yapan gerçek ve tüzel kişiler hakkında denetim ve soruşturma yapmak.